Neuroplasticitatea, sau despre cum se repara creierul

Contrar opiniei ca sistemul nervos o data afectat de leziuni de diferite tipuri, nu are nicio sansa de a se regenera, exista numeroare studii care arata existenta unui proces de regenerare si reorganizare a sistemului nervos care permite recuperarea partiala sau totala in urma unor leziuni ce afecteaza sistemul nervos. Acest proces se numeste neuroplasticitate.
Explicat in mod simplist, acest proces este posibil datorita pe de o parte formarii de noi sinapse intre neuroni, de cresteri ale axonilor care pot stabili legaturi sinaptice cu alti neuroni, precum si a unui fenomen numit neurogeneza, care presupune formarea de noi neuroni, fenomen demostrat in ultimii ani, ca fiind posibil.
Acest fenomen de neuroplasticitate este initiat si sustinut de anumite substante produse de creier, respectiv factori de crestere neuronala, care pur si simplu induc neuroplasticitatea. Ceea ce este important de stiut este cum putem ajuta creierul in acest proces de neuroplasticitate. Cel mai important ajutor pe care il putem oferi creierului este procesul de invatare. Neuronii implicati in invatare in primul rand sunt feriti de moarte celulara si astfel se pot preveni bolile degenerative, precum Alzheimerul.
De asemenea procesul cotinuu de invatare stimuleaza formarea de noi sinapse, reconstructia hartilor neuronale si in mod direct favorizeaza neuroplasticitatea. la fel de important este somnul. Si cand spun somn, ma refer in primul rand la un somn de calitate, odihnitor si mai ales suficient. Acest lucru presupune un somn cuprins intre ore corecte. Din nefericire societatea presupune retragerea in perimetrul de odihna la ore foarte tarzii, ceea ce duce in timp la tulburari de ritm nictemeral, oboseala cronica, stres si depresie.
O odihna corecta ar presupune retragerea intr-un mediu odihnitor si relaxant la venirea serii si producerea somnului putin inainte de ora 22 seara, respectand in mod tacit biortimul planetei.
Alti factori care contibuie la neuroplasticitate sunt buna oxigenare a organismului, care ar presupune exercitii fizice regulate in aer curat (si aici ma simt nevoita sa subliniez ca apreciez ca fiind benefice exercitii cu durata cuprinsa intre 15-30 de minute pe zi, dar repetate zilnic), relaxarea sistemului nervos, reducerea timpului petrecut in fata calculatorului, smart-phonului, in special inainte de somn, evitarea ascultarii de muzica la nivel crescut de decibeli, vizionarea de imagini sau filme cu mesaj agresiv, violent sau foarte rapid, efectuarea de actiuni simultane, chiar si de cei care se lauda cu atentie distributiva, acest lucru presupune un stres pentru sistemul nervos central.
Desi nu uit sa precizez ca o dieta corecta este utila indiferent daca suferim sau nu de vreo afectiune, doresc ca subliniez ca relaxarea sistemului nervos si evitarea stresului sunt mult mai importante atat in preventia leziunilor cerebrale, precum si adjuvant in fenomenul de neuroplasticitate.
La final trebuie sa preciez existenta in industria farmaceutica, de cateva substante cu rol clar demonstrat in neuroplasticitate. Toate persoanele care au suferit accidente vasculare sau alt tip de leziuni cerebrale, sau sufera de boli neurologice degenerative, ar trebui sa se adreseze medicului neurolog pentru prescrierea unor substante cu rol important in procesul de regenerare cerebrala. Inchei acest articol atragand atentia ca exista substante care inhiba procesul de neuroplasticitate si induc inclusiv distrugerea neuronilor. Cea mai importanta substanta de acest gen este alcoolul.
Dr. Ramona Constantinescu 
This entry was posted in Articole recente and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.