Polineuropatia

Furnicaturi, amorteli, dureri la nivelul membrelor? Posibil sa suferiti de neuropatie!
Neuropatia reprezinta alterarea fibrelor nervoase de obicei in sistemul periferic. In functie de tipul de fibre nervoase afectate ea poate fi neuropatie senzoriala (afectarea fibrelor senzoriale) care se traduce prin furnicaturi, amorteli, dureri la nivelul mainilor sau picioarelor, neuropatie motorie (afecteaza fibrele motorii) si cauzeaza slabiciune la nivelul mainilor si picioarelor si neuropatie autonoma ce poate cauza hipotensiune ortostatica, tahicardie, transpiratii, tulburari de tranzit digestiv.
Ce cauzeaza neuropatia? Cel mai frecvent ea este cauzata de diabet, deficitul de vitamine din grupul B, toxinele, chimioterapia, consumul excesiv de alcool, infectii cum ar fi cu virusul Herpes, HIV, boala Lyme, traumatisme sau injurii repetate.
Cel mai frecvent neuropatia este cauzata de diabetul zaharat de tip II cu hiperglicemii necontrolate optim terapeutic la care se asociaza si dislipidemia mixta, respectiv cresterea valorilor colesterolului si a trigliceridelor din sange. In special cresterea trigliceridelor in sange se coreleaza cu reducerea densitatii fibrelor mielinizate si cu aparitia polineuropatiei. De aceea scaderea valorilor trigliceridelor din sange poate constitui un factor de protectie in aparitia PNP (polineuropatiei diabetice). Obezitatea si hipertensiunea sunt de asemenea factori de risc ce pot fi asociati cu aparitia PNP. De asemenea neuropatia poate aparea in sciatica cand avem o durere cronica lombara sau lombosacrala care poate iradia pe traseul nervului sciatic sau in sindromul de tunel carpian.
Cum tratam neuropatia? Avand in vedere ca o cauza certa a PNP este de multe ori greu de stabilit este foarte important sa facem totul pentru a preveni aparitia ei. Este important de stiut ca PNP este o afectiune cu un potential debilitant sever care poate genera ulcere trofice, risc mare de amputatie, impotente functionale, dureri severe, instabilitate la mers, anxietate, tulburari de somn si de comportament, depresie.
La ora actuala tratamentul PNP nu este unul satisfacator. Tratamentul ar trebui sa vizeze pe de o parte reducerea /pana la disparitia simptomelor si pe de alta parte sa scada riscul de amputatii/ulceratii.
Tratamentul este unul complex, el consta de obicei din pluri-terapie. Pe de o parte trebuiesc controlati factorii de risc si pe de alta parte trebuie vizat efectul antialgic si tratamentul patogenic. Ca si tratament antialgic in principiu ne referim la antidepresive cum ar fi amitriptilina sau duloxetina sau analogi al acidului amino butyric (Gabapentin, pregabalin). Ca si tratament patogenic cel mai important este acidul alfa-lipoic, denumit si acid tioctic, vitamina B1 tiamina si mai précis derivatul sintetic numit benfotiamina, vitamina B12, vitamin B2, B6, B5 si acidul folic. La fel de importante sunt si microelementele precum zincul, seleniul, magneziul si cromul prin efectul antioxidant si preventive al PNP. In momentul actual exista pe piata farmaceutica numeroase preparate comperciale folosite in neuropatie, nu doar in neuropatia diabetica ci si in sciatalagie si in sindromul de tunel carpian. Va amintesc pe cele mai cunoscute precum: Milgamma, Thiogamma, Thiossen, Thioctacid, Alanerv , Tiolin complex, Vitalin, Vitalin plus, Neuromultivit. Este foarte important ca atunci cand aveti astfel de simptome sa va adresati medicului neurolog pentru a stabili un diagnostic corect si a va prescrie tratamentul adecvat afectiunii dumneavoastra.
Dr. Ramona Constantinescu
This entry was posted in Articole recente and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.