Terapia craniosacrala-o alta perspectiva terapeutica

Ce este terapia craniosacrala?

Terapia craniosacrala a fost dezvoltata de doctorul osteopat John E. Upledger in urma studiilor stiintifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, intre anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamica si cercetator clinic.
Terapia craniosacrala este o metoda foarte blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, comus din membranele meningeale si lichidul cefalorahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii.
Folosind o atingere blanda, in general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monede de 50 bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central.
Datorita faptului ca terapia craniosacrala stimuleaza procesele naturale ale corpului, de autocorectare si autovindecare, ea este tot mai mult folosita preventiv, pentru intarirea rezistentei la imbolnavire si are eficienta intr-o gama larga de probleme medicale asociate cu dureri si disfunctii.

La ce ar trebui sa va asteptati de la acest tratament?

Un tratament tipic dureaza intre 45 minute si o ora. In timp ce pacientul se afla intins pe masa de tratament, complet imbracat cu haine lejere, terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va sustine capul sau coloana vertebrala, in vederea eliminarii tensiunilor acumulate. Desi nu este necesar sa se manifeste la fiecare tratament, un alt fenomen, numit Eliberare Somatoemotionala poate aparea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice si/sau emotionale. Aceasta este un fenomen normal care ajuta corpul la reversul disfunctiei si restaureaza nivelul optim de mobilitate.

Caror probleme se adreseaza Terapia Craniosacrala?

-migrene si dureri de cap
-dureri cronice de gat si spate
-deteriorare a functiilor de coordonare motorie
-colici
-disfunctii ale sistemului nervos central
-probleme ortopedice
-accidente traumatice ale creierului si maduvei spinarii
-scolioza
-boli ale copilariei
-dificultati emotionale
-dificultati de invatare
-oboseala cronica
-depresie
-probleme legate de stres si tensiuni nervoase
-disfunctii ale tesutului conjunctiv
-disfunctii ale articulatiei temporomandibulare
-boli neurovasculare
-boli ale sistemului imun (cu imunitate scazuta sau crescuta)
-stres posttraumatic
-disfunctii postchirurgicale

Cine poate beneficia de aceasta terapie?

Terapia Craniosacrala se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate cat si persoanelor sanatoase care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata stresului zilnic mai usor. E adecvata tuturor grupelor de varsta de la nou-nascut la varsta a treia.
Tratamentul aplicat copiilor si in special la nou-nascut este extrem de eficace si de important, atat din punct de vedere fizic, dar si la nivel emotional. Din punct de vedere fizic, trebuie sa ne gandim prin ce faza trebuie sa treaca si cata presiune este exercitata asupra lui fiind impins de contractiile uterine din momentul nasterii, iar daca nasterea a fost grea si cu complicatii sau a fost necesara utilizarea forcepsului sau a altor aparate, se pot crea deformari craniene.

Poate o astfel de terapie sa mearga in paralel cu tratamentul medical?

Terapia Craniosacrala nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.

Ce este Eliberarea Somatoemotionala?

Eliberarea Somatoemotionala este o tehnica dezvoltata de Dr. John Upledger care permite atat eliberari de restrictii la nivel fizic, cat si eliberari semnificative ale componentelor emotionale.
Odata ce eliberarea somatoemotionala incepe, activitatea sistemului craniosacral se opreste brusc.

Pozitia corpului permite o eliberare generala a emotiilor inmagazinate care par sa vina de la tesuturile corpului si frecvent sunt exprimate in diverse forme, plans, tremurat, spasme, transpiratie, ras, durere, contractii musculare, aproape tot ce va puteti imagina.
In cadrul cercetarilor sale, Dr. Upledger a descoperit ca pacientul revine exact la pozitia corpului din momentul accidentului pentru ca cel mai usor mod de a elibera acele energii incapsulate este sa ia aceeasi pozitie din momentul acumularii lor.

De cate tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?

Pentru faptul ca suntem unici si numarul de tratamente difera. Sunt persoane care au nevoie doar de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5 tratamente si altele care ar avea nevoie de tratament intensiv si eventual ar beneficia foarte mult de terapia cu mai multi terapeuti. Totul depinde de felul in care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza efectele tratamentelor.

This entry was posted in Articole recente and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.