Hernii de disc

hernie-titre_referenceHernia de disc reprezinta a doua cauza incriminata pentru absentarea de la locul de munca dupa bolile de natura infectioasa a aparatului respirator. O observatie foarte importanta este ca au fost raportate numeroase cazuri la care simptomatologia (durere lombara, iradiere pe traseul nervului sciatic) nu s-a remis. Astfel, cazuri corect diagnosticate si documentate imagistic (inclusiv prin rezonanta magnetica), cu indicatie certa de operatie, dupa interventia chirurgicala au avut rezultate modeste.

Discurile intervertebrale sunt formate din 2 structuri principale: nucleul pulpos, înconjurat de inelul fibros. Prin degenerarea inelului fibros, putin cate putin, prin solicittrile la care este supusa coloana lombara datorita mersului biped si a presiunilor create prin manevre incorecte de ridicare a greutatilor (cu coloana flectata) nucleul pulpos iese de la locul lui. Rezultatul este protruzia discului catre structurile învecinate reprezentate în principal de nervii spinali si maduva spinarii.  hernie-discale

Hernia de disc se va manifesta clinic in urma compresiei unei radacini nervoase. Iritatia acesteia produce durere in teritoriul de distributie al nervului, pe partea posterioara a membrului inferior, exteriorul labei piciorului, pana in degete. In acest sens, discul lombar herniat produce durere sciatica si nu durere de spate in sine. Daca functia senzitiva a nervului vizat este afectata, simptomul predominant este amorteala. Aceasta poate aparea în teritorii diferite, în functie de radacina afectata (glezna, calcai, deget mare, exteriorul piciorului sau combinatii). Deficitul motor al radacinii afectate determina slabiciunea membrului afectat sau dificultatea mobilizarii gleznei sau degetului mare. Trebuie mentionat ca o mare parte din problemele discale se datoreaza posturii deficitare cu origini în perioada de crestere sau secundare unui traumatism. Corectarea posturala, poate rezolva spectaculos multe dintre cazurile cu aparenta indicatie chirurgicala, sau pe cele deja operate la care persista simptomatologia.

Ozonoterapia

Pentru rezolvarea conservativa a acestor probleme trebuie realizat un diagnostic atent al herniei discale cu evaluarea cauzelor care stau la originea ei. Obiectul major este evitarea interventiei chirurgicale si remisiunea completa a simptomatologiei prin proceduri conservative.

Ozonoterapia poate fi aplicata in majoritatea cazurilor în care nu este necesara interventia chirurgicala, la care interventia nu este o recomandare certa sau postinterventional pentru accelerarea recuperarii.

Cum actioneaza ozonul?

Ozonul produce oxidarea mucopolizaharidelor din compozitia nucleului pulpos, disperseaza apa din structura acestuia si imbunatateste metabolismul celular al structurilor din vecinatatea herniei. Astfel, hernia isi reduce notabil volumul prin reducerea dimensiunilor nucleului pulpos iar cicatrizarea acestuia se accelereaza. Ozonul ofera si un efect analgezic asupra structurilor nervoase iritate si îmbunatateste fluxul plexului venos din vecinatatea zonei iritate, are efect miorelaxant si antiinflamator direct.

Avantajele ozonoterapiei

Calea de administrare este injectabila. Ozonul se introduce în musculatura paravertebrala in cantitati si concentratii predeterminate. Procedura nu necesita anestezie si nici sedare. Se poate administra consecutiv si pe cale sistemica prin insuflatii rectale. Avantajul major îl constituie faptul ca pacientul nu necesita internare si  isi poate continua activitatea, remisiunea simptomatologiei fiind spectaculoasa inca de la prima sedinta. Metoda nu prezinta risc si nici efecte secundare daca este realizata de un medic bine instruit si cu experienta in acest sens. Ozonul are efect bactericid deci riscul de infectare dupa aceasta procedura este nul.

Numarul de sedinte necesare recomandat de literatura de specialitate este între 12 si 15 in functie de raspunsul pacientului, astfel ca, in cazuri exceptionale, se poate ajunge chiar la 30. În paralel se poate combina cu laserterapie sau kinetoterapie, cu rezultate bune. Rata de succes se situeaza între 80-90%, unii specialisti raportand cifre superioare acestor valori.

One Response to Hernii de disc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *