Intrebari frecvente

images

1. Dupa cat timp vad primele imbunatatiri?

Deorece suntem unici din punct de vedere genetic, raspunsul la orice tip de terapie, inclusiv la ozonoterapie tine de particularitatile specifice fiecaruia. Exista pacienti la care exista un raspuns inca de la primele sedinte si pacienti la care simptomatologia persista pana aproape de terminarea curei. Aceasi pacienti, tratati pentru afectiuni diferite pot constata ameliorari diferite care tin de factori locali, de vechimea bolii, de gravitatea acesteia. Trebuie, de asemenea mentionat ca exista si un grad de 1-3% de nonresponderi, adica pacienti care nu reactioneaza la tratament. Acestia sunt, de obicei, pacienti cu boli cronice vechi (20-30) ani, alte boli cronice asociate, pacienti aflati in stadii terminale, pacienti foarte varstnici. Exista si nonresponderi care au incercat si alte tipuri de tratamente fara un raspuns favorabil.

blonde-woman-wondering2. De cate sedinte este nevoie?

In general, tinand cont de particularitatile fiecarui individ, protocoalele recomandate de organismele internationale sunt doar orientative si ele trebuie adaptate la fiecare pacient in parte. Sunt recomandate cure de 12-15 sedinte in medie pentru bolile acute sau pentru acutizari ale unor boli cronice, dupa care, in functie de caz, pacientii cu afectiuni acute revin pentru reevaluari periodice, iar cei cu afectiuni cronice intra intr-un program de intretinere adaptat nevoilor fiecaruia, 1 sedinta lunar sau mai des.

15895314-business-man-wondering-about-something-isolated-against-white3. Este ozonoterapia toxica pentru corpul meu?

Ozonul ca si oxigenul prezinta toxicitate peste o anumita concentratie. Organismele internationale de reglementare a terapiei cu ozon au stabilit niste concentratii maxime admise ale amestecului gazos oxigen-ozon terapeutic si niste doze standard care se ajusteaza in functie de pacient. Ozonoterapia nu este toxica pentru organismul uman prin respectarea protocoalelor de lucru si prin aplicarea ei utilizand aparatura certificata si verificata metrologic. Aparatele de ozonoterapie prezinta un sistem fotometric de masurare a concentratiei de ozon din amestecul gazos extrem de performant.

504blog_question_mark34. Care sunt contraindicatiile ozonoterapiei?

Ozonoterapia aplicata prin metoda autohemoterapiei prezinta doua contraindicatii majore: deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, o boala rara numita si favism care se intalneste in tarile din bazinul Mediteranei. In Romania a fost semnalat un singur caz in toata istoria Institutului National de Hematologie. Deficitul de G6P dehidrogenaza nu permite refacerea rezervelor de ATP intracelular din globulele rosii, iar ozonul poate provoca liza hematiilor daca se administreaza la acesti bolnavi. O alta afectiune contraindicata in terapia cu ozon este hipertiroidismul in forma activa. Terapia cu ozon accelereaza si mai tare metabolismul deja foarte crescut. Metodele de aplicare locala sunt sigure si nu prezinta riscuri la acesti pacienti.

Hemofiliile severe contraindica administrarea prin injectare subcutana, intraarticulara sau intramusculara. Pacientii care iau tratament anticoagulant nu trebuie sa faca injectii intraarticulare si intramusculare decat dupa oprirea medicatiei anticoagulante.

Portrait of young girl wondering.5. Este ozonul toxic pentru embrion si fat?

Niciun studiu nu a relevat toxicitatea ozonoterapiei asupra embrionului si fatului. Mai mult decat atat in tarile foste sovietice admnistrarea la gravida se practica in mod curent fara riscuri. In tarile occidentale medicii, pentru a evita malpraxisul in cazul avorturilor spontane nu recomanda ozonoterapia la gravide.

Solving a problem6. Cine poate beneficia de terapia cu Ozon?

Practic orice persoana poate fi pacientul nostru cu exceptia celor care se gasesc in situatiile in care ozonoterapia le este contraindicata.

wondering1_21127. Cum pot intra in programul de terapie?

Pacientii trebuie sa se programeze pentru o prima consultatie, unde vor fi informati cu privire la terapie. Dupa informare si consultatie pacientul isi va exprima acordul asupra efectuarii terapiei si va incepe prima sedinta. Este bine ca la consultatia initiala pacientul sa informeze medicul corect si complet cu privire la starea sa de sanatate si sa nu omita niciun aspect. De asemenea, documentele medicale obtinute cu prilejul altor consulturi ar trebui sa fie aduse macar in copie pentru consultatia initiala.

504blog_question_mark38. Care este frecventa cu care trebuie realizate sedintele de ozonoterapie?

Protocoalele recomandate de organismele internationale de reglementare a ozonoterapiei stipuleaza o frecventa de 48-72 de ore a sedintelor. In cazul afectiunilor acute, la initierea tratamentului se pot face sedinte zilnice.

question-300x3009. Ce se intampla daca omitem o sedinta?

Omiterea a una-doua sedinte nu afecteaza eficienta terapiei. Efectul maximal se instaleaza prin cumularea sedintelor fiind relevat si de studiile clinice.

15895314-business-man-wondering-about-something-isolated-against-white10. Ce ar trebui sa stiu despre autohemoterapie?

Autohemoterapia este o metoda sigura si fara riscuri pentru sanatate atata timp cat este practicata de catre un medic cu drept de libera practica instruit si certificat in ozonoterapie. Riscurile emboliei gazoase nu pot aparea prin respectarea protocoalelor de lucru.

blonde-woman-wondering11. Ce simt la injectarea subcutanata sau peri-articulara a amestecului de oxigen-ozon?

Protocoalele de lucru prevad ca la efectuarea tratamentului sa se provoace cat mai putina durere pentru a evita reactiile vagale (lipotimie, hipotensiune). Prin folosirea unor ace foarte subtiri, injectat lent, subcutanat amestecul gazos provoaca o durere suportabila insotita de o senzatie de usturime similara cu o “urzicatura” care tine intre 30-60 de secunde. Apoi aceasta senzatie este inlocuita de o senzatie de furnicatura si amorteala care dureaza cam 3-5 minute dupa care se instaleaza o senzatie de usoara caldura locala placuta persistand intr-un grad diferit si o discreta senzatie de amorteala.

Site conceput de Dr. Constantinescu Ramona-Elena.  Daca doriti sa folositi informatii sau filmulete de pe acest site, va rog sa amintiti sursa. Copierea informatiilor este ilegala.