Tratamentul naturist recomandat de noi cuprinde o serie de mixturi din plante, fiecare mixtura fiind indicat a fi luata timp de 3-4 saptamani, dupa care va fi inlocuita cu o alta.
– Coada calului – peste o lingurita de coada-calului se toarna 250 ml de apa. Se fierbe 15 minute la foc mic. Se strecoara si se bea caldut, de 3 ori pe zi, intre mese.
– Lemnul dulce – peste o lingurita de radacina de lemn dulce se toarna 2 pahare de apa clocotita. Se lasa o noapte in termos, dupa care se strecoara. Se bea cate 1/2 pahar de 3 ori pe zi. Din lemn dulce se poate pregati si o tinctura: peste o lingura de lemn dulce se toarna 500 ml de vodca. Se lasa 14 zile, dupa care se iau cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi. Atentie, tinctura nu se va administra femeilor insarcinate!
– Iedera – peste o lingura de frunze maruntite de iedera se toarna 250 ml de apa. Se fierbe la foc mic 10 minute. Se beau 2 cani pe zi.
– Mesteacanul – peste o lingura de frunze de mesteacan se toarna un pahar de apa clocotita. Se lasa acoperit 6 ore, dupa care se strecoara. Se bea cate 1/2 pahar, de 3 ori pe zi. Se mai pot folosi de asemenea si mugurii de mesteacan. Peste 15 g de muguri se toarna 200 ml de apa. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se lasa apoi o ora, dupa care se strecoara. Se bea cate 1/3 pahar de 4 ori pe zi, la o ora dupa masa.
– Socul – peste o lingura de flori si crengute maruntite de soc se toarna un pahar de apa clocotita. Se lasa 3 ore, dupa care se strecoara. Se bea cate ½ pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
– Coacazul – in cazul unui reumatism cronic, peste o lingura de frunze de coacaz se toarna un pahar si jumatate de apa clocotita. Se lasa o ora, dupa care se stre-coara. Se bea cate 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi.
– Vita-de-vie – se pun 300 g de frunze proaspete de vita-de-vie bine spalate intr-un borcan de 3 litri. Se toarna apoi apa fiarta si racita cat sa le acopere si se lasa timp de trei zile borcanul bine acoperit. Se bea cate o cescuta de 3 ori pe zi (aceasta infuzie este buna in dureri ale incheieturilor).
Pentru dureri ale articulatiilor se amesteca 60 ml de ceai tare cu 40 g zahar. Se adauga 100 g de suc de struguri acri. Se bea cate un pahar pe zi.
– Tecile de fasole – pentru tratarea reumatismului cronic fierbeti 15-20 grame teci de fasole intr-un litru de apa, timp de 2-3 ore. Raciti si strecurati. Se bea cate 1/2 pahar, de 4-5 ori pe zi.
– Decoctul de mere – pentru reumatismul cronic va recomand decoctul de mere. Se taie 3-4 mere necuratate de coaja si se fierb 10 minute in 300 ml de apa. Se lasa 4 ore, dupa care se poate bea caldut, de 3-4 ori pe zi.
– Decoctul de stevie – se poate folosi si decoctul de radacini de stevie pentru dureri reumatismale. De multi ani aveam astfel de probleme dar se pare ca am gasit leacul potrivit, ne scrie dl Cosmin Mihoci din Alba. Peste o lingurita de radacina maruntita turnati un pahar si jumatate de apa si puneti-l la fiert 15 minute. Lasati-l apoi 2 ore dupa care se pot lua cate 2 linguri, de 2 ori pe zi, inainte de masa.
– Ceaiul antireumatic – nu in ultimul rand se recomanda ceaiul reumatic, pe care il puteti achizitiona de la orice magazin cu produse naturiste. El contine ienupar, coaja de salcie, soc, mesteacan, frasin, teci de fasole si coada calului. Mod de preparare: infuzie din o lingurita amestec la 250 ml apa clocotita. Se beau 2-3 ceaiuri calde pe zi. Se indica pentru tratarea reumatismului acut si cronic, ca adjuvant in tratamentul de baza.