Afectiuni tratate

Site conceput de Dr. Constantinescu Ramona-Elena.  Daca doriti sa folositi informatii sau filmulete de pe acest site, va rog sa amintiti sursa. Copierea informatiilor este ilegala.

 

Oxigenul este un element indispensabilintretinerii vietii. El este folosit in cadrul procesului de respiratiecelulara si pentru apararea impotriva microorganismelor prin generarea despecii reactive de oxigen..

Toate organismele vii care respira folosescoxigenul pentru transformarea glucozei in cadrul procesului de respiratiecelulara. In lantul respirator celular se nasc si speciile reactive de oxigen,asa numitii „radicali liberi” ai oxigenului.

Radicalii liberi sunt specii molecularecu o durata de viata extrem de scurta, foarte reactivi care au tendinta dereactiona cu toate moleculele dintr-o celula care sunt capabile sa cedeze unradical H+, pentru a se stabiliza. In urma acestui proces suntafectate toate moleculele biologice, in special cele structurale lipidice cuduble legaturi sau proteice cu grupari –SH sau –NH2.

Asfel ca,orice organism viu se naste, creste si se dezvolta apoi intra intr-un proces dedegenerare si moare. Oxigenul este elementul paradoxal al vietii: farade el viata nu este posibila, dar el este cel care sta la baza declinuluiorganismului prin degradarea structurilor sale de catre speciile reactive deoxigen care reusesc intr-un final sa depaseasca mecanismele de aparare impotrivaacestora.

Celulele vii sunt dotate cu un aparat antioxidant,bine pus la punct al carei cheie de bolta o reprezinta molecula deglutation. Glutationul este un polipeptid capabil sa se oxideze si sa sereduca foarte usor tamponand radicalii liberi si protejand structurile celularede agresivitatea acestora. Rezerva de glutation este refacuta constantde catre organism si depinde de aportul de aminoacizi necesari pentru sintezalui dar si de nivelul de stres oxidativ la care este supus organismul.

Un stres oxidativ acut si calculat, asa cum esteterapia cu oxigen-ozon poate creste nivelele de glutation celular mentinand unnivel inalt de aparare impotriva radicalilor liberi.

Avand in vedere faptul ca ozonoterapiainterfera cele mai intime mecanisme de aparare impotriva radicalilor liberi,crescandu-le activitatea, aceasta terapie poate fi considerata cea maieficienta terapie antiageing (antiimbatranire) existenta la momentul actual.

Toate bolile degenerative au la baza acumularea unormolecule toxice si o reducere progresiva a proceselor de reparare siintretinere. De fapt evolutia fireasca a oricarui organism viu este de adezvolta boli degenerative (ateroscleroza, diabet, hipertensiune arteriala,patologii neurodegenerative, patologii degenerative articulare, neoplazii)

odata cuinaintarea in varsta, mai repede sau mai tarziu, in functie de factori geneticidar si de mediu (conditii de mediu fizico-chimice, alimentatie, poluare etc). Ozonoterapia,fara a fi un panaceu, poate fi aplicata cu rezultate foarte bune in toatepatologiile degenerative, cu eficienta maxima in stadiile incipiente.

 

Studiile efectuatein perioada 2002-2004 (Wentworth si colab.) tind sa includa oxigenul triatomicin grupul speciilor reactive ale oxigenului. Pe langa H2O2si radicalii superoxid ozonul este folosit de sistemul de aparare oxidativimpotriva infectiilor distrugand membranele lipidice si structurile proteicebacteriene si virale. Totodata, ozonul se elibereaza in cantitati mici alaturide alte specii reactive de oxigen ca raspuns la inflamatie-cea mai comunareactie de aparare a unui organism viu la o agresiune fizica, chimica,bacteriana sau virala.

 

Actiune terapeutica

-imbunatateste functia de transporta eritrocitului (globulei rosii) cu eliberarea mai eficienta a oxigenului latesuturile periferice

-creste capacitatea de deformareeritrocitara cu patrunderea acestuia in patul capilar periferic si o mai bunaoxigenare periferica

-creste capacitatea antioxidanta globala a organismului

-are efect antiimbatranire

-optimizeaza metabolismul glucidic, proteic, lipidic

-puternic efect antiinflamator

-puternic miorelaxant

-puternic efect antialgic

-dreneaza lichide intersitiale aflate in exces scazandedemul periferic

-actiune antiagreganta plachetara

-actiune imunomodulatorie cu imunostimulare sauimunosupresie dupa caz

-actiune bactericida, virustatica si fungicida

-potenteaza detoxifierea hepatica

-regleaza ritmul somn-veghe

-stimuleaza procesele naturale de reparare tisulara cu o maibuna cicatrizare

-actioneaza ca adjuvant in terapiile oncologice

 

 

One Response to Afectiuni tratate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *