Va intrebati de ce, indiferent cat ati dormi noaptea, va treziti mai obositi ca niciodata? Va intrebati de ce somnul parca nu e niciodata suficient? De ce aveti cearcane negre de care nu mai puteti scapa nici macar cu fard? Pacientii vorbesc extrem de afectati despre aceasta problema spinoasa: oboseala cronica.
La intrebarea spusa de cele mai multe ori pe un ton ce atinge disperarea: “Ma simt cumplit de obosit/a, doamna doctor, ce sa fac?” raspund de cele mai multe ori zambind calm: “Inseamna ca trebuie sa dormiti mai mult”. Mai mult si mai ales: mai bine!
Cerintele organismului nu ar trebui niciodata ignorate, iar nevoia de somn nu prea o poti pacali cu nicio medicatie sau alt subterfugiu. Nevoia de somn, tradusa printr-o stare de oboseala cronica, o poti trata doar printr-un somn de buna calitate si printr-o igiena a somnului, care presupune o stare relaxare reala a sistemului nervos, pentru a obtine un somn de buna calitate si suficient.
Mai simplu: ce ar trebui sa facem? In primul rand as vrea sa amintesc tuturor ca noi oamenii, desi suntem aparent cele mai inteligente fiinte ale acestei planete, suntem biologic vorbind, vietati ale aceleasi planete precum restul mamiferelor si pasarilor de pe Pamant. Pentru o viata sanatatoasa, ar trebui sa fim in rezonanta totala cu bioritmul planetei, iar acest lucru presupune in primul rand sa mergem la culcare o data cu inserarea. A merge la culcare nu inseamna exact sa inchidem ochii in pat si sa incercam sa dormim. Ci, pentru noi oamenii, ar trebui sa insemne un adevarat ritual sacru, de pregatire pentru odihna.
Acest lucru ar presupune ca incepand cu inserarea sa ne retragem, dupa o plimbare scurta in aer liber si in liniste deplina, in casa, unde sa facem o baie relaxanta, pentru a ne elibera de energiile negative acumulate de peste zi. Apoi, ar trebui sa ne intindem in pat incercand sa obtinem o stare de relaxare a sistemului nervos fie prin rugaciune (pentru cei care agreaza acest mod de viata), fie prin lecturi lejere, nu neaparat unele care sa ne captiveze. Ceea ce iese insa total din ecuatie, este a iti petrece acest timp privind la televizor sau deruland pagini pe smartphone sau tableta. Sau mancand – (ultima masa ar trebui sa fie cu minim 3-4 ore inainte de ora estimata de somn – ora 22). Aceasta ora sau aceste cateva ore de relaxare se pot petrece oricum, in functie de viata fiecaruia, fie ca un moment de intimitate cu partenerul de viata, discutand amiabil despre felul in care si-a petrecut fiecare ziua (nicidecum discutii agresive), fie un moment de joaca si harjoneala cu copiii, de citit povesti celor mici sau repetand teme cu cei mai mari, orice, evitand insa, repet, televizorul sau smartphonul.
De asemenea evitati sa consumati seara alcool. Aparent ne ofera o stare de relaxare, dar este una cum nu se poate mai falsa, ea fiind urmata, dupa ce efectul relaxant al acoolului dispare, de o stare de depresie si adancire in nervozitate si anxietate.
Nu mult peste ora 21 sau 21.30 ar trebui sa stingem lumina sau sa lasam doar o mica lampa aprinsa. Cel tarziu la ora 22 ar trebui sa inchidem lumina si sa dormim. Daca vom proceda asa, in scurt timp, aproximativ dupa o saptamana, vom remarca ca dimineata ne trezim din proprie initiativa, din ce in ce mai devreme si mai ales foarte odihniti, mai veseli si cu un nivel crescut de serotonina, care dupa cum stiti, este hormonul natural ar starii de bine. Si chiar daca pare ceva imposibil de atins, va spun ca acest ritual de odihna nu tine decat de putina disciplina de viata. Daca chiar este imposibil de realizat, datorita unui program de lucru in ture, este recomandat ca din cand in cand sa va luati mici concedii sau mici perioade in care sa procedati intocmai si veti vedea cat de usor puteti ajunge la o stare de bine si la o senzatie de organism odihnit.
Dr. Ramona Constantinescu