In Romania exista obieceiul ca temperatura ambientala in casa, produsa artificial pe timpul iernii, sa fie una mai ridicata decat in tarile vestice si nordice. In casele romanilor, in medie, temperatura ambientala variaza intre 22-25 de grade, cu o medie de 24 de grade. In special persoanele sedentare simt nevoia de o temperatura ambientala mai crescuta.
Dat fiind faptul ca inca din copilarie se creaza obieceiul (vicios) de a locui iarna la o temperatura de aproximativ 22-23 de grade, este foarte greu la varsta adulta sa ne modificam acest obicei.
Numeroase studii arata ca temperatura ambientala (in special cea din timpul somnului) sub 18 grade sau peste 24, creste riscul de moarte subita sau de boli cardiovasculare, mai ales in sensul accentuarii puseelor de hipertensiune la cei ce sufera de aceasta boala. De asemenea starile virale sunt potentate de temperatura ambientala crescuta si vindecarea este mai rapida si mai facila la o temperatura ambientala mai scazuta.
Intr-un studiu efectuat pe veverite si sobolani, s-a masurat nivelul enzimelor antioxidante (superoxid dismutaza, catalaza, glutation peroxidaza, glutation reductaza si glutatios S transferaza) precum si a antioxidantilor cu masa moleculara mica (acidul ascorbic, vitamina E, glutationul). S-a observat ca nivelul enzimelor antioxidante era cel mai mare primavara, la o temperatura medie cuprinsa intre 15-19 grade Celsius, in timp ce nivelul antioxidantilor cu masa moleculara mica era cel mai crescut in timpul iernii la o temperatura medie de 4 grade Celsius.
S-a demonstrat ca expunerea la temperaturi mai scazute determina o crestere a superoxid dismutazei (SOD) o enzima cu rol antioxidant extrem de puternic ce ne protejeaza in mod efectiv impotriva bolilor degenerative, precum artroza, dementa, scleroza laterala amiotrofica, impotriva imbatranirii efective si lupta eficient in bolile infectioase, gripe, etc.
De asemenea s-a observat ca expunerea la temperaturi mai scazute determina o scadere spontana a nivelului glicemiei si a acizilor grasi liberi din sange, protejandu-ne astfel in mod natural impotriva diabetului si a hipercolesterolemiei, boli a caror frecventa a crescut simtitor in ultimii ani.
De aceea este de sugerat ca pe timpul iernii climatul artificial din casa sa fie unul mai rece, cu toate acestea nu sub 17,5-18 grade Celsius. Expunerea la temperaturi mai scazute trebuie sa fie una treptata pana organismul se va obisnui cu noua temperatura ambientala. Acest fenomen duce la o crestere a nivelului antioxidantilor din sange, deci a protectiei organismului impotriva virusilor si a imbatranirii, cu alte cuvinte exact ceea ce numim popular “calirea organismului”.
Obisnuirea (treptata) a organismului cu frigul, evitarea infofolirii atat a adultului cat si a copilului mic, in mod paradoxal previne numeroase boli, in special virale, cardio-vasculare si chiar si obezitatea.
Este de sugerat ca si pe timpul iernii, mai ales cand temperaturile nu scad cu mult sub 0 grade, sa petrecem cat mai mult timp afara, nu foarte infofoliti si sa revenim intr-o temperatura ambientala, care ideal ar fi sa fie intre 18-20 de grade.
Dr. Ramona Constantinescu