Homocisteina. Ce este si de ce e atat de importanta dozarea ei la anumite categorii de pacienti?
Homocisteina este un produs intermediar rezultat din descompunerea metioninei, un aminoacid larg raspandit in corpul uman.
Nivelul homocisteinei din sange variaza in functie de calea de calea de metabolizare si anume transformarea in aminoacidul cisteina cu ajutorul vitaminei B6 sau in metionina cu ajutorul acidului folic si a vitaminei B12. Un nivel de homocisteina crescut in plasma este practic invers proportional cu nivelul vitaminelor enumerate mai sus si mai apare in situatia in care exista deficite enzimatice conditionate genetic la pacienti cu deficite ale genelor MTHFR si CBS.
Bolile favorizate de homocisteina
Nivele crescute de homocisteina sunt asociate cu:
-risc crescut de afectiuni cardiovasculare atat pentru femei cat si pentru barbati;
-risc crescut de tromboze venoase;
-risc crescut de complicatii ale sarcinii si defecte de tub neural
Alte afectiuni asociate cu nivele crescute ale homocisteinei in sange: accident vascular cerebral, procesul aterosclerotic, fenomen care sta la baza bolilor vasculare in special arteriale cu implicatii complexe asupra imbatranirii premature, cancere de colon, de san,boala Crohn, colita ulcero-hemoragica, maladia Alzheimer, depresie, diabet, malformatii congenitale,neurastenie, osteoporoza, maladia Parkinson, tulburari de somn.
Cum se realizeaza determinarea homocisteinei?
Stabilirea concentratiei homocisteinei din sange este necesara pentru determinarea riscului individual pentru evenimente cardiovasculare, arterioscleroza si bolile asociate, in special in randul pacientilor care prezinta si alti factori de risc, cum ar fi valori ridicate ale grasimilor din sange, in cazul unei homocistinurii. Prelevarea de sange are loc dimineata, pe nemancate, iar timp de 2-3 zile in avans, se va evita consumul de alimente care contin metionina.
Caror pacienti li se recomanda dozarea homocisteinei?
Pacienti cu risc crescut de afectiuni cardiovasculare (la fiecare 3-5 ani)
Femei cu avorturi recurente spontane
Valori normale:
Sub 10-12 ?mol/L (Micromoli / litru)-in functie de laborator. Atunci cand nivelul de homocisteina este ridicat- in functie de gravitate si ceilalti factori de risc – se recomanda un tratament cu acizi folici si vitaminele B6 si B12 pe termen indelungat
Valori fals crescute ale homocisteinei se pot întâlni la pacien?ii afla?i sub tratament cu preparate care con?in S-adenozil-metionin?, methotrexat, oxid nitric , carbamazepin, fenitoin, 6-azauridin triacetat, contraceptive orale.
Solutii?
Suplimentarea alimentatiei cu vitaminele B6, acid folic si B12 administrate pe termen lung
Surse alimentare de B6: nuci, raci, sardine, heringi, carne de vita si de vitel, banane, avocado, hrisca
Surse alimentare de acid folic: rosii, varza, spanac, sparanghel, fenicul, fetica, andive si salata verde, germeni de cereale, mazare, linte, boabe de soia si capsune.
Surse alimentare de vitamina B12: heringi, midii, sardine, stridii, crabi, carne de pui si de vita, branza, oua de gaina, lapte.
Dr. Rasvan Constantinescu