Hrana vie- principii nutritive pe scurt, pentru incepatori

ALIMENTE INTERZISE: carnea, zahar, sare (in special iodata), faina alba (orice se face cu faina alba, in special foetaje de orice fel/paste/paine clasica alba), alimente indelung procesate termic/chimic, rantasuri, prajeli, alcool, bauturi acidulate din comert, mancare “ambalata” si semipreparata, grasimile animale, laptele.poza-bio4

Norme:

  1. Fructele si sucurile din fruncte: doar pe stomacul gol! Fructele se mesteca incet si indelung. FRUCTUL ESTE CEL MAI IMPORTANT ALIMENT IN DIETA NOASTRA!
  2. Micul dejun: ideal la ora 8, format doar din fructe (fructele crude se digera in 30 de minute si intr-o ora cele uscate). Nu se mananca fructe pe post de desert! Nu se mananca NIMIC dupa fructe, minim 30 de minute! Fructele nu se amesteca haotic intre ele.
  3. Pranzul, ideal la ora 12: doar salate de legume ( vegetalele crude: se digera in 2 ore, cele procesate termic in minim 4 ore).
  4. Cina (16-19) cu predilectie proteine ( alimentele fara carne, combinate corect, se digera in 3 ore, cu carne sau incorect combinate, se digera in peste 8-10 ore!)
  5. Renuntati la otet si folositi mai degraba suc de lamaie, grapefruit sau orice alt fruct acrisor. Retineti: mancarea vie se prepara pe loc si nu se lasa pentru a fi mancata si mai tarziu!
  6. Rosiile fierte devin extreme de acide, consumati-le crude in salate sau ca atare sau ca suc.
  7. Carnurile de orice fel nu reprezinta o sursa ideala de energie pentru organism. Energia se preia în special, din carbohidrati. Carnea nu contine carbohidrati. Creierul se hraneste  cu glucoza, iar glucoza buna se gaseste in carbohidratii din FRUCTE! Iata un motiv pentru care o dieta mai saraca in carne si bogata in fructe, ne asigura necesarul zilnic de energie, fara sa ne aduca prejudicii pentru sanatate.
  8. Grasimile pot furniza energie, dar descompunerea lor este mai greoaie si mai putin eficienta. Ele sunt descompuse în combustibil (= energie) numai cand rezervele de carbohidrati sunt total epuizate. Grasimile din corp nu provin doar din consumul lor direct. Cand se consuma în exces carbohidrati, acestia sunt transformati în corp în grasime si sunt depusi. Depozitele de grasime pot fi privite ca o banca de carbohidrati de unde fac restituiri sau depuneri, atunci cand este necesar.  Grasimile animale tapeteaza colonul si favorizeaza constipatia cronica si colonul iritabil. Iata motivul pentru care este de evitat o dieta bogata in grasimi animale.
  9. Sanatatea corpului nostru depinde foarte mult si de fibrele celulozice pe care le consumam (fructe, legume, zarzavaturi). Printre multe altele ele previn constipatia, hemoroizii, s.a. (nu se gasesc in carne, doar in legume si fructe).raw-foodSpring-Rolls-Cover
  10. Carnea nu contine fibre celulozice si de aceea daca o consumam trebuie sa fie însotita de salate de cruditari de sezon, fara alte garnituri de amidonoase sau paine. Dar noi nu o recomandam. Oamenii pot trai fara carne, dar unii o consuma în cantitati considerabile, din doua motive: din obicei sau traditie si 2. pentru ca s-au obisnuit cu ea si le place.
  11. Pentru digestia carnii este necesara o cantitate enorma de energie, ceea ce face mai dificila sarcina scaderii în greutate, epuizand totodata prematur organismul si imbolnavindu-l.
  12. Consumul de carne provoaca: boli degenerative (artroze, Parkinson, demente senile), osteofite (“ciocuri”), boli auto-imune, boli renale, epuizare suprarenaliana (cearcane negre, puncte de grasime, facies imbacsit de culoare terna).

fructe

Tabel ce contine un regim corect de hrana vie:

 

Mic dejun

27fructOra 8

Pe stomacul gol: 2-3 mere sau 2-3 nectarine sau 2-3 portocale, nu le amesteci

Sau banane

Sau fructe uscate: curmale, merisoare, smochine-Timp de 30 de minute nu se consuma altceva

– fructele se mesteca extreme de incet, indelung, se imbiba bine cu saliva

– pana in ora 12 dc apare senzatia de foame, recomand sucuri de fructe sau apa.

Pranz

varza-cu-ratasupa-cremasalata-de-primavara-036

Ora 12

Salate de cruditati cu seminte. Dupa pranz, lasam organismul sa digere hrana minim 2 ore.

 

 

Cina

9910-quinoa-tabbouleh-l

Ora 18

Predilectie proteine din sursa vegetala sau lacto-ovo-vegetala: quinoa, amaranth (stir), orez, diverse combinatii de cereale ce contin aminoacizi esentiali si vegetale-Nu se consuma nimic dupa, timp de minim 3 ore.

-Se pot consuma: pestele, branzeturile sau ouale. Recomandam consum moderat de  carne si oua, a se evita consumul de lapte, se prefera lactatele de tip branzeturi.

Variante de mic dejun: hrisca hidratata si amestecata cu miere, stafide sau curmale.

Intre mese, respectand orele digestiei, se pot consuma fructe/sucuri de fructe/lapte de seminte de orice fel (migdale, susan, caju, nuci, dovleac,floarea soarelui etc) si foarte multa apa!

Gustari: lapte de migdale, susan, prajituri raw din fructe si cereale si miere,  biscuiti raw din cereale cu miere, sucuri de legume, sucuri de fructe.

lapte-de-pasare-cu-migdale-800x600-17511 Pentru variatie si pentru efect curativ se vor studia (cu atentie si rabdare) principiile nutritive ale diverselor vegetale sau seminte sau cereale si se vor cauta retete ce respecta combinatii corecte si au un gust desavarsit. Sunt miliarde de retete vegetariane, spre deosebire de retetele ce contin carne.

Este interzis: alcoolul, sarea iodata, zaharul, faina alba si tot ce e preparat termic cu faina alba (paste, paine, foetaje).

Etapa de tranzitie dureaza in medie cam 3 luni, etapa de acomodare-dureaza in medie 5-6 luni, etapa pe care eu o denumesc “rasarit de soare” cand organismul iti respinge tot ce este carne/grasime animala/prelucrat termic/nociv, adica ti se face rau la consumul acestor alimente si incepi sa intrezaresti beneficiile veganismului- incepe cam la 9 luni de la initiere, dureaza cam o luna, ulterior vine etapa sedimentarii, in care a manca corect devine o placere, adori gustul de vegetale si fructe, totul devine o a doua natura si poti incepe partea etica a veganismului, ca si filosofie de viata si stil de viata.

In ceea ce priveste scaderea in greutate, in prima luna se va scadea masiv in greutate, intre 7-8 kg.

Dr. Ramona Constantinescu

This entry was posted in Articole recente, Diete and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.