Din punct de vedere estetic, celulita este o problema care afecteaza aproape exclusiv femeile – dupa vârsta de 20 de ani, prevalenta in rândul acestora este de aproximativ 80%. Aceasta afirmatie poate fi considerata deja depasita de explozia de cazuri la adolescente in ultima perioada. Este un semnal de alarma care ar fi trebuit tras cu multi ani in urma.
Cum apare celulita
Cu toate ca nu exista inca un consens asupra etiologiei celulitei, cauza principala pare a fi distrugerea prematura a fibrelor de colagen din derm si hipoderm, care asigura rezistenta si elasticitatea pielii. Rezistenta scazuta a tesutului conjunctiv de sustinere este atribuita organizarii diferite a fibrelor de colagen. Prin pierderea acestor fibre de sustinere, tesutul adipos de la nivelul hipodermului devine vizibil, rezultând aspectul caracteristic de “coaja de portocala”. Asocierea la acest proces a insuficientei circulatorii venoase pare sa fie unul din factorii cei mai importanti in aparitia si dezvoltarea celulitei.
Cu toate acestea nu putem sa nu luam in seama si fenomenul ingrijorator aparut in ultima perioada care afecteaza adolescentele. Aceasta explozie de cazuri poate fi pusa pe seama alimentatiei dezechilibrate, bogate in carbohidrati rafinati, prelucrate industrial excesiv, “condimentate” din plin cu aditivi si conservanti care caracterizeaza ritmul alert impus de societatea moderna.
Evolutie
Celulita este o boala degenerativa a tesutului conjunctiv care apare ca urmare a alterarii circulatiei. Unele tesuturi se distrug si sunt inlocuite de tesut fibros. Acesta nu mai respecta structura initiala a tesutului si determina formarea unor noduli care, prin orice tratament incercat pâna la ora actuala, nu mai dispar. Exista patru stadii ale celulitei si trebuie sa stim ca interventia in stadiile precoce determina stoparea sau incetinirea evolutiei.
In stadiul I apare staza in circulatia capilara si a venelor mici cu edem consecutiv
Stadiul II-afectare celulara si fibroza
Stadiul III-formarea de tesut fibrosclerotic, formarea de micronoduli
Stadiul IV-formarea de macronoduli
Metodele moderne pentru evaluarea si tratarea celulitei prin care se investigheaza constitutia genetica si factorii de mediu, au la baza date antropometrice, doua chestionare, unul bazat pe capacitatea de detoxifiere a organismului si unul bazat pe evaluarea constitutiei metabolice si un chestionar pentru relevarea factorilor cauzali ai celulitei. Constitutia metabolica se evalueaza in functie de rezultatele chestionarului tipologiei metabolice si cu ajutorul analizei minerale tisulare din firul de par. Toate aceste date ofera un tablou complet asupra starii generale a organismului si permit personalizarea tratamentului.
Tratamentul cu ozon
Desi pâna recent preventia reprezenta cel mai sigur mijloc de lupta impotriva celulitei, studii de ultima ora au demostrat eficacitatea ozonoterapiei in stoparea evolutiei stadiale si chiar in regresia acesteia. Eficacitatea ozonoterapiei este marita considerabil de corectarea factorilor comportamentali si alimentari (practicarea regulata a unui sport, o dieta echilibrata cu continut bogat in fibre alimentare si nutrienti esentiali pentru procesele de regenerare tisulara, hidratarea corespunzatoare)
Reducerea aspectului de coaja de portocala a pielii se poate obtine prin practicarea bailor de ozon si injectarea subcutanata a zonelor respective cu amestec oxigen-ozon
Dimensiunile formatiunilor nodulare din tesutul adipos al persoanelor afectate de celulita se pot reduce prin injectari subcutanate cu ozon combinate cu autohemotransfuzii. Consumul cu regularitate a apei ozonizate activeaza microcirculatia sanguina si imbunatateste functiile tuturor organelor, stimulând capacitatea de detoxifiere si eliminare a toxinelor. Apa ozonizata regleaza secretia glandelor endocrine si amelioreaza functiile metabolice, dispepsia, toleranta la glucoza.
Daca decide sa faceti un tratament ar fi bine sa beneficiati de un consult din partea unui medic avizat in acest sens. Nu apelati la asa zisele spa-uri pentru ca nu veti face decat sa va cheltuiti banii fara rezultate satisfacatoare. Din ce motiv? Pentru ca sanatatea pleaca din interior si doar corectarea tuturor factorilor de risc si a celor agravanti pot sta la baza realizarii unei terapii corecte, personalizate.