Tratamentul sindromului de tunel carpian prin ozonoterapie

Tratamentul sindromului de tunel carpian prin ozonoterapie

Sindromul de tunel carpian apare preponderent la persoanele care lucreaza mult la calculator, cu mana intr-o pozitie fixa ore intregi, la cei care lucreaza cu instrumente cu vibratii (picamare, masini de gaurit) sau care fac miscari bruste din incheietura pumnului. La femei, mai ales, sindromul de tunel carpian se declanseaza in timpul sarcinii sau dupa ce  au luat in greutate mai mult, datorita ingustarii canalului carpian prin depunerea tesutului adipos.

El se manifesta prin amorteli, furnicaturi la nivelul primelor 4 degete ale mainii pe fata palmara, dureri de intensitati corelate cu gravitatea sindromului care pot deveni invalidante si scaderea capacitatii de a face miscari fine cu mana respectiva. Durerile pot deveni atat de atroce incat nu lasa pacientul sa se odihneasca si nu se calmeaza la medicatie antiiflamatorie, fizioterapie, necesitand interventie chirurgicala. Aceasta afectiune are tendinta sa recidiveze, de aceea exista pacienti operati la care simptomele reapar dupa o perioada de timp.

Tunelul carpian este o structura ingusta la nivelul articulatiei pumnului unde pe langa flexorii degetelor trece si nervul median. Orice inflamatie sau trauma produsa la nivelul acestor flexori va influenta implicit si nervul median. Infiltratiile cu amestec oxigen-ozon in vecinatatea tunelului carpian si a flexorilor degetelor determina scaderea inflamatiei acestor structuri cu scaderea volumului lor si implicit a presiunii exercitate asupra nervului median. In plus, ozonul determina cresterea microcirculatiei in microvasele de sange care hranesc nervul median comprimat de structurile inflamate ale flexorilor, cu o mai buna hranire si reluarea treptata a functiei. La tratamentul cu ozon raspund aproximativ 90% din pacientii cu sindrom de tunel carpian, fara a mai fi necesara interventia chirurgicala.

Exista si o categorie de pacienti care nu raspund la ozonoterapie si anume, cei care au un canal carpian foarte ingustat congenital. Pentru acestia singura solutie terapeutica ramane interventia chirugicala cu largirea canalului carpian.

Pentru a preveni recidiva pacientul este sfatuit sa mentina mana intr-o pozitie neutra cand lucreaza si sa faca pauze mai frecvent. Exista, de asemenea posibilitatea purtarii unei orteze speciale pe timpul noptii atunci cand controlul asupra pozitiei mainii nu este posibil.

Ozonoterapia prin autohemoterapie minora

Reprezinta o metoda de administrarea a ozonoterapiei si presupune recoltarea a 5-10 ml sange venos, amestecarea lui cu un volum echivalent de oxigen-ozon si injectarea lui intramusculara.

Ea se recomanda pacientilor care au imunitatea scazuta si racesc mai frecvent, dar si ca imunomodulator, celor care sufera de herpes, acneealergii nespecifice, urticarie cronicafurunculoza si ca adjuvant in terapia integrativa a cancerului.

Exista o solutie simpla, la indemana, lipsita de riscuri, toxicitate sau efecte secundare
Metoda este pe deplin sigura, nu exista niciun risc pentru ca se foloseste sangele propriu al pacientului! O cura completa presupune, in medie, 10 sedinte pentru cazurile necomplicate si cate 1 sedinta lunara, de intretinere, pentru cazurile cu risc de recidiva.

Acest sange tratat, injectat intramuscular, transporta fragmente de anvelopa virala, acizi nucleici si fragmente bacteriene in circulatia generala ?i la reteaua imuna. Acesta din urma, incepe sa produca anticorpi corespunzatori, care, la randul lor, servesc pentru a contracara evolutia infectiei.

Autohemotherapia mica stimuleaza in mod specific a doua linie de aparare a organismului, importanta in bolile cronice sau cu evolutie indelungata in care sistemul imun este epuizat, reprezentata de celulele numite ucigasi (killer) si ucigasii naturali (natural killer), celule cu rol esential in detectarea si distrugerea celulelor canceroase!

Caracteristica interesanta a acestei tehnici este aceea ca anticorpii astfel fabricati sunt strict individualizati pentru pacient, deoarece sunt derivati din propriul stoc viral si antigenic bacterian. Autohemotherapia mica poate fi, prin urmare, considerata ca o metoda de autovaccinare oferind un grad ridicat de specificitate a anticorpilor.

This entry was posted in Articole recente and tagged , , . Bookmark the permalink.